Menu Close menu

16.11.2017 Siiri Varjola

Kuhmoniemen viemäriverkon rakentaminen

Suomen itäreunalla Kainuussa, Kuhmon kaupungin kupeessa, sijaitsee kylä nimeltä Kuhmoniemi. Kuhmoniemen asukkaiden keskuudessa oli yleistä viemäriverkkoa odoteltu jo useita vuosikymmeniä, kunnes vuoden 2016 loppukesällä rakennustyöt pääsivät vihdoin alkamaan. VMSV sai tehtäväkseen asentaa reilut 8 km viemäriä, 34 kiinteistöpumppaamoa ja 3 linjapumppaamoa.

”40 vuoden odotus on päättynyt. Hyvin tuloksin”, kertovat Kuhmoniemen asukkaat Tuomo Piirainen ja Juhani Korhonen.

 

 

Jätevesiasiat ajan tasalle

Kuhmoniemen kylällä ei ole aiemmin ollut yleistä jätevesiverkostoa, joten asukkaat ovat joutuneet käsittelemään jätevetensä itse tonttikohtaisilla ratkaisuilla. Osa käsittelyjärjestelmistä alkaa kuitenkin olla vanhentuneita, ja useita kiinteistöjä koskevat lisäksi rantatonttien tiukemmat jätevesimääräykset. Järjestelmien päivitykselle oli tarvetta.

Ajatus viemäriverkoston rakentamisesta on lähtenyt kyläläisiltä. Jotkut asukkaista ovat odotelleet viemäriä siitä asti, kun talousvesiverkosto rakennettiin – siis lähes 40 vuotta. Valtion rahoitusta urakkaan on haettu useiden vuosien ajan.

Lopulta Kuhmoniemen asukkaiden postiluukkuihin kolahti paljon odotettu infokirje, jossa kerrottiin viemärinrakennustöiden alkavan syksyllä 2016. Tonttiliittymien kustannukset aiheuttivat aluksi paljon keskustelua, koska ne olivat muuttuneen EU-rahoitusohjelmakauden takia jonkin verran odotettua suuremmat.

”Jännitti, että liittyykö verkostoon tarpeeksi liittyjiä”, Piirainen ja Korhonen kertovat.

Hankkeeseen ilmoittautui lopulta mukaan 42 kiinteistöä ja urakan aikana määrä nousi vielä kahdella.

 

Tonttityöskentelyä

Koska urakkaan kuuluivat kiinteistökohtaisten pumppaamoiden asennukset, rakentajat joutuivat kirjaimellisesti työskentelemään ihmisten takapihoilla. Asennukset sujuivat kuitenkin ongelmitta ja asukkaat suhtautuivat rakennustöihin ymmärtäväisesti.

”Rakentajien kanssa oli hyvä yhteistyö”, Piirainen ja Korhonen kertovat. ”Ei mitään ongelmia ollut. Leppoista porukkaa olivat.”

Joitakin asukkaita mietitytti urakan aikataulu ja se, missä vaiheessa oman pihan asennustyöt valmistuvat. Kriittisimmät huolenaiheet käytiin läpi palavereissa kiinteistön omistajien kanssa ennen kaivutöiden aloittamista.

”Itsellä ei ollut mitään ongelmaa viemärin laitossa eikä kaivauksissa”, kertoo Piirainen. ”Juhanin tontilla oli kallioinen maasto 15 metrin päässä talosta. Sitä piti räjäytellä pois viikon verran. Tämä aiheutti haastetta tekijöille, koska rankkasateet olivat silloin kovia.”

Sateinen kesä vaikeutti jonkin verran myös teiden kunnossapitoa, sillä maansiirtoajoa jouduttiin tekemään paljon. Haastavista olosuhteista huolimatta rakentajat pitivät lipun korkealla ja saivat rakennuttajaltakin kehuja hyvästä asenteestaan.

 

Jälkipuintia

Urakan viimeistelytyöt saatiin valmiiksi syksyllä 2017. Nyt kylän asukkaiden jätevedet kulkevat uutta verkostoa pitkin Kuhmon jätevedenpuhdistamolle. Kaiken kaikkiaan asukkaat ovat tyytyväisiä hankkeen toteutumisesta.

”Nyt on helpottunut olo, ettei likakaivon tyhjentäjiä tarvitse kutsua. Eikä ole pelkoa siitä, että imeytyskenttä menee tukkoon pakkasöinä”, Piirainen ja Korhonen toteavat.

Myös rakentajille jäi urakasta positiivinen olo.

”Saatiin asukkailta ja rakennuttajalta eli Kuhmon kaupungilta kiitosta, että hyvin suoritettu”, työmaapäällikkö Kimmo Kytö kertoo. ”He osasivat arvostaa ammattitaitoista työtä, se jäi päällimmäisenä mieleen.”